Wanneer je net bevallen bent van een kindje of in verwachting bent, is het handig om meer te weten te komen over kraamzorg. Het is een vorm van zorg die wordt verleend aan een moeder en haar baby in de eerste weken na de bevalling. Deze zorg wordt verleend door een kraamverzorgende en biedt praktische hulp aan, maar ook ondersteuning aan de moeder en het pasgeboren kindje. Wanneer je nog niet veel weet over deze vorm van zorg, is het wellicht verstandig om er alles over te weten te komen. In dit artikel vertellen we er meer over, zodat je er alles over te weten komt.
Wat zijn de taken van een kraamverzorgende?
Kraamzorg omvat een breed scala aan diensten en deze worden door een kraamverzorgende uitgevoerd bij de moeder en de baby. Zo kan dit ondersteuning zijn bij borstvoeding en flesvoeding, maar ook zorg voor de pasgeborene. Dit kan het wassen van de baby zijn, maar ook het aankleden van het kindje. Daarnaast biedt een kraamverzorgende ook hulp bij huishoudelijke taken, zoals wassen, schoonmaken en koken. Hierbij is het belangrijk om te weten dat een kraamverzorgende geen zware huishoudelijke taken uitvoert, maar vooral de lichte taken.
Daarnaast geeft een kraamverzorgende ook advies over de opvoeding van het kind. Ook helpt de kraamverzorgende bij het ondersteunen van de verzorging van de moeder. Zoals het controleren van de wondgenezing na een keizersnede of andere wonden. De kraamverzorgende moet continu de gezondheid van de baby en moeder controleren. Wanneer er iets aan de hand is, moet de kraamverzorgende zo snel mogelijk aan de bel trekken bij andere instanties. Kraamzorg is eigenlijk alleen iets wat in Nederland mogelijk is en het wordt vaak ook nog eens vergoed door de overheid. Het is heel belangrijk om van kraamzorg gebruik te maken als moeder en in veel gevallen is het ook nog eens een verplichting.
Waarom is kraamzorg zo belangrijk?
Kraamzorg is een heel belangrijk onderdeel van de postpartum zorg voor baby’s en moeders. Kraamzorgverleners kunnen moeders op verschillende manieren helpen met het opstarten van de borstvoeding. Hierbij kan veel misgaan en is het advies van een kraamverzorgende waardevol. Daarnaast verleent de kraamverzorgende ook zorg aan het pasgeboren kindje. Het is namelijk van belang dat de baby de eerste weken goed wordt verzorgd en dit is voor de moeder soms enorm lastig na een zware bevalling. De moeder is vaak helemaal uitgeput en kan verschillende dingen niet goed uitvoeren. Een kraamverzorgende is dan de ideale persoon om deze taken toch uit te voeren.
Hulp bij huishoudelijke taken
De hulp bij huishoudelijke taken is een belangrijk onderdeel van kraamzorg en hier heeft de moeder veel aan. Net na een bevalling is het voor de moeder lastig om de huishoudelijke taken goed uit te voeren. Een kraamverzorgende heeft hier veel ervaring mee en kan de meeste huishoudelijke taken zelf uitvoeren in het huis. Dit kan het koken zijn van een heerlijke maaltijd, maar ook eventuele schoonmaakwerkzaamheden worden door de kraamverzorgende uitgevoerd in het huis.